Reklama
 
Blog | Vítězslav Praks

Praha chce už zase zbourat Kozákův dům na Václaváku

...a vystavět na jeho místě architektonicky zcela průměrnou budovu obchodního centra. Tzn. kauza bourání domu na Václavském náměstí nám opět ožívá. Magistrát hlavního města Prahy zahájil v této velmi silně kontroverzní kauze územní řízení. To je velmi vhodná příležitost si celou kauzu nyní zrekapitulovat.

Úředníci pražského magistrátu plní zadání investora

I přes naprosto jednotný hlas odborníků a bez ohledu na zákonnost, úředníci pražského magistrátu zahájili v této kauze územní řízení:

  • Přestože je dotyčná budova v procesu řízení vyhlášení památkou.
  • Přestože celá oblast je památková zóna UNESCO,
  • I přes striktně zamítavé stanovisko Národního památkového ústavu.
  • I přes zamítavé stanovisko kulturní komise Senátu ČR.
  • I přes odmítavé stanovisko a protesty Ombudsmana ČR.
  • Přestože exministryně kultury osobně deklarovala a zaručila se, že dotyčný dům zbourán nesmí být a nebude.
  • Přestože ministerstvo kultury potvrdilo, že demoliční výměr Kozákova domu byl vydán v rozporu se zákonem.
  • I přes otevřený dopis exprezidenta Václava Havla exministrovi kultury Besserovi, který bourání prosazoval.
  • I přes otevřený protestní dopis třinácti profesorů architektury z různých univerzit ČR.
  • I přes ostré stížnosti a protesty zahraničních odborníků.
  • Přestože celá oblast (okolí sochy Sv. Václava a Muzeum) je kulturně-historicky vůbec nejexponovanější oblastí v ČR, Magistrát města Prahy prosazuje tuto katastrofální a nevratnou devastaci.

Oč přesně v kauze jde

Reklama

Poslechněme si komentář předního oborníka na architektura prof. Šváchu.

a architekta Gebriana.

Oprávněné zájmy investora porušeny nebyly.

Investor koupil dům v památkové rezervaci, dokonce v památkové zóně UNESCO. Nemohl se domnívat, že mu bude umožněno svévolně zde dům bourat a postavit nový – dokonce libovolný dle svého uvážení. Vlastník má svá práva, ale ta jsou všude v civilizovaném světě omezena zákony. Kdyby tomu tak nebylo, již bychom asi neměli žádné památky, zato spoustu hypermoderních kasin. Nepochybně i toto je Připomeňme i fakt, že samo Ministerstvo kultury ve svém stanovisku potvrdilo, že posudek odboru památkové péče magistrátu Hlavního města Prahy povolující bourání byl v rozporu se zákonem. Připomeňme, že je pod ním podepsán sám Mgr. Jan Kněžínek.

Občané jsou aktivní

Lidé v této kauze prakticky nepřetržitě demonstrují. Už byly zorganizovány čtyři demonstrace, za účasti televize i dalších médií. Z desítek článků na toto téma si připomeňme si alespoň vstup z České televize a z Českého rozhlasu.

Bývalý primátor bourání podporoval.

Před minulou demonstrací jsem psal osobní dopis bývalému primátorovi Hlavního města Prahy MUDr. Svobodovi. Prosil jsem jej o podporu v této zjevně protiprávní kauze. Jeho odpověď, v níž se paušálně odmítl věnovat věcným připomínkám MK, NPU, senátu ČR, ombudsmana, odborníků na architekturu a naprosto věcný problém přenesl do ideologické roviny, hovoří za vše. Nelze takto ideologicky a nevěcně řídit Prahu. Můžete si ji přečíst odpověď pana exprimátora zde.

Psal jsem i čerstvému primátorovi Hudečkovi. Jeho odpověď zatím nemám. (Jakmile dorazí, zveřejním ji zde).

Chcete si udělat nezávislý názor?

Seznamte se s veškerými dokumenty celé kauzy.

Co říci závěrem?

Jestli někoho zajímá, jak vypadá kmotrovská kulturní politika, lze to krásně vidět právě na tomto příkladu. Odborníci jsou zajedno. Národní památkový úřad, Ministerstvo kultury, ombudsman, senát…

A není to zatím nic platné, investor si stále prosazuje svou. Nezbývá než na toto osobně dohlídnout a holt uspořádat demonstrace. 

Uvědomme si také, že tento spor není spor památkáři x modernisté. Praha je pátý nejbohatší region v EU. Na atraktivitě Prahy jako kulturního i podnikatelského prostoru se podílejí výrazným způsobem i památky. Kvůli zamýšlenému obchodnímu domu NIKDO nepřijede. Kvůli krásnému prostoru Muzea se sochou Sv. Václava ano. 
Nejde jen o bourání, jde i o možnost stavět. Postavit v takto exponovaných prostorách nemůže investor jen tak něco, musí to mít hodnotu, nesmí to zprznit okolí! Proto se v zahraničí běžně v takových případech nařizují architektonické soutěže. Protože každá stavba v takto exponovaném prostoru na dlouho určí charakter daného místa. Ne tak v ČR. V banánové zemi, kde nefunguje státní správa, kde to ubohým způsobem bačují kmotři a kde si občané nechají všechno líbit a vše strpí.

Nebo ne?

Pro Vaši informaci, na světový den architektury, 1.7. 2013 od 18 hodin před budovou magistrátu Hlavního města Prahy je organizován nový protest:

Facebooková stránka protestu je zde. Podívejte se, i když facebook nemáte. Obsahuje záznam zajímavé diskuse.