Reklama
 
Blog | Vítězslav Praks

Dobrá zpráva: Egyptologie akreditaci nakonec získala

O skandálním neudělení akreditace špičkovému oboru egyptologie na pražské Univerzitě Karlově jsem psal zde a připravili jsme za "Ring" protest zde.

Podali jsme žádost o zaslání kopie podání UK a důvod zamítnutí dle zákona o svobodném přístupu k informacím. Předevčírem mi přišla do datové schránky zpráva Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy: „K této skutečnosti sdělujeme, že tato žádost o akreditaci ze strany MŠMT zamítnuta nebyla, naopak akreditační komise k ní vydala souhlasné stanovisko.“ Celý dokument s odpovědí MŠMT je zde.

Odpověď MŠMT se snaží působit dojmem, že neexistuje a nikdy neexistoval problém: zcela pomíjí skutečnost, že ještě v únoru egyptologie měla akreditaci zamítnutou a studenti podnikali tzv. podmíněné přijímací zkoušky s nejistým výsledkem. – Jak o tom ostatně psala i média, viz Karlova univerzita nezískala akreditaci pro magisterský obor egyptologie. MŠMT reaguje již jen na aktuální stav, kdy už je (naštěstí) problém skutečně vyřešen.

V žádosti jsem žádal o zaslání původní žádosti o akreditaci a dokumenty vytýkacího řízení a zamítavý rozsudek. Tyto mnou žádané dokumenty jsem z MŠMT nedostal, místo toho jsem dostal až finální verzi schválené akreditace, kde už je problém vyřešen a ke čtení zbývá už jen úřednická šeď.

Reklama

Dokumenty, o které jsem žádal, mi mohlo MŠMT poslat okamžitě. Místo toho si nechali prodloužit lhůtu pro vyřízení žádosti – dost možná, aby počkali na dokončení finálních dokumentů.

Dopis MŠMT končí větou: „Vážený pane řediteli, máme za to, že tímto vám byly z naší strany zodpovězeny veškeré dotazy související s Vámi předloženou žádostí, resp. poskytnuty informace v požadovaném rozsahu.“ 

🙂 Jak mohou mít zato, když poslali jiné dokumenty? Tak hlavně že alespoň obor akreditaci nakonec získal.

Všechny dokumenty, které jsem z MŠMT do datové schránky dostal, zveřejňuji níže.

Odpověď 1 

Odpověď 2

Odpověď 3

Odpověď 4

Pro připomenutí, článek o největším loňském úspěchu českých egyptologů je zde: Nález českých egyptologů se dostal na žebříček největších objevů roku 2013